Spelletjes die politici spelen (Gratis zorg bestaat niet)

Het einde van het zorgstelsel zoals Nederland dat kende was onvermijdelijk en is niets om rouwig over te zijn. Stuk voor stuk verdwijnen de “verworvenheden” uit het verleden; de cadeautjes die de overheid een paar jaar geleden uitdeelde worden geleidelijk aan weer afgenomen in een langdurige serie bezuinigingen. Het waren toch sigaren uit eigen doos; de overheid heeft geen geld om uit te delen, behalve als ze het anderen eerst afpakt. De verzorgingsstaat heeft tientallen jaren lang een verstikkende hypotheek op onze welvaart gelegd. De gevolgen daarvan zullen we voorlopig nog wel voelen, maar laten we ze in ieder geval niet erger maken.

Eén van de vele problemen met een overheid die veel reguleert is het benodigde detailniveau in wet- en regelgeving. Iedere medische handeling moet in een code worden gevangen en in een allesomvattend computersysteem geadministreerd worden. De gegevens worden talloze keren uitgewisseld met een ondoordringbaar oerwoud aan instanties en instellingen, en geld wordt eindeloos rondgepompt tot niet meer te achterhalen is of er ook maar een cent efficiënt besteed wordt. Niemand die nog weet bij welk loket hij moet zijn en wie er nu eigenlijk toegang heeft tot zijn persoonlijke gegevens. De overheid zal niet eerder klaar zijn met het categoriseren en definiëren van al die behandelingen dan Sisyphus dat rotsblok op de bergtop krijgt. En dan hebben we het alleen nog maar over de zorg.

Maar de zorg in ons land heet betaalbaar te zijn – er zijn nog altijd maar weinig mensen die doorzien dat de bezuinigingen van de laatste jaren het logische gevolg van zijn van de onbetaalbaarheid van de zorg – en de hervorming van het Amerikaanse zorgstelsel, ook wel triomfantelijk “Obamacare” genoemd, wordt in de Nederlandse media als een onverdeeld succes gevierd. Terwijl in de VS zelf het enthousiasme aanzienlijk minder is. Met een onstabiele website die bij de lancering nog lang niet af was, zwaar achterblijvende aanmeldingen en gebroken beloftes over de kosten en over de keuzevrijheid van de consument is de wet die het grote succes van Obama had moeten worden, één van de belangrijkste oorzaken van zijn recordlage populariteit.

Deze week was er een nieuwe klap in het gezicht van de naamgever van deze wet: econoom Jonathan Gruber, één van de architecten van de wet heeft herhaaldelijk gezegd dat de Democraten bewust de onwetendheid van de stemmers hebben uitgebuit om de wet erdoorheen te krijgen. Een gebrek aan transparantie was “cruciaal” om de wet aangenomen te krijgen, “noem het de stupiditeit van de Amerikaanse stemmer of wat je wilt”, en dat is waar Gruber en de zijnen bewust gebruik van hebben gemaakt om Obamacare realiteit te maken.

In Akte 2 van deze uitvoering van Spelletjes Die Politici Spelen: Nancy Pelosi, de voorzitter van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, probeerde haar gezicht te redden door te zeggen dat zij Gruber niet kent en dat hij niet betrokken is geweest bij het opstellen van de Obamacare-wet. Helaas, beide beweringen zijn onwaar. Obamacare is niet de gedroomde hervorming waar Obama op hoopte – en die Obama beloofde in zijn beide verkiezingscampagnes – maar een pijnlijk voorbeeld van politieke misleiding en manipulatie. Er zijn nog steeds staatsliefhebbers die niet alleen geloven in de maakbaarheid van de samenleving, maar het zelfs een goed idee vinden. Het is echter een gevaarlijke hobby, en zoveel macht moeten we geen mens toevertrouwen.

About Peter Reedijk

Metalhead - aspiring author. I blog about my philosophies regarding man's social evolution and how we can take charge of our own existence.

Posted on November 15, 2014, in Vrijheid, Vrede, Voorspoed and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: