Lekker potje voetballen

In Qatar zijn in de afgelopen 3 jaar 1.200 doden gevallen, niet bij protesten tegen een dictatoriaal regime, niet door terreurorganisaties. Nee, bij de bouw van WK-stadions. Met nog 7 jaar te gaan tot dat WK zal plaatsvinden kan de teller zomaar rond de 4.000 gaan eindigen. Er is schijnbaar geen voetbalbobo die zich er druk om maakt, want die zijn vooral bezorgd over het idee dat het WK mogelijk in de winter plaats zou moeten vinden. Dat is natuurlijk de échte Qatarese tragedie.

De FIFA doet vooralsnog niets, maar de Qatarese overheid ruikt door het geld het bloed niet meer en grijpt dus ook niet in. We kunnen, zoals we dat meestal doen, weer achterover leunen. Doen alsof er niet duizenden medemensen lijden en sterven zodat we over een paar jaar een spelletje kunnen spelen. We kunnen afwachten tot er iemand anders ingrijpt. Maar we zouden ook zelf eens iets kunnen doen. Voetbalbonden kunnen weigeren te komen. Spelers kunnen weigeren te spelen. Fans kunnen weigeren te kijken. Een boze brief of een afkeurende blik van de buitenwereld weegt niet op tegen de financiële belangen die met een WK gemoeid zijn. Maar als het publiek niet kijkt is er ook geen geld te verdienen.

Doen alsof het niet bestaat is makkelijk, verantwoordelijkheid nemen niet. Maar blijven we dan keer op keer toekijken hoe minder gefortuneerden geslachtofferd worden voor feesten van pure decadentie? In Sotsji wilde de overheid zwerfhonden massaal afmaken ware het niet dat ze uiteindelijk werden opgevangen door vrijwilligers en particuliere donateurs. In Rio de Janeiro werden favela’s leeggeveegd. En nu worden er duizenden mensen afgebeuld totdat ze er dood bij neervallen.

In het miljardenbudget voor megalomane stadions en infrastructuur (die na het toernooi waarschijnlijk nog nauwelijks gebruikt worden) was kennelijk geen plek voor behoorlijke arbeidsomstandigheden of een fatsoenlijk loon voor de arbeiders. Zijn we bereid die prijs te betalen voor een potje voetbal? De organisatoren misschien wel, maar dat hoeven we niet te belonen. Er is geen overheid, geen sponsor en geen voetbalbond die op kan tegen de kracht van een publiek dat wegblijft. Het WK van 2022 verdient historisch lage kijkcijfers en bezoekersaantallen, is het niet voor de bouwers van nu, dan voor de bouwers van het WK 2026. Of is wegkijken van het leed nu eenmaal makkelijker dan wegkijken van het voetbal?

About Peter Reedijk

Metalhead - aspiring author. I blog about my philosophies regarding man's social evolution and how we can take charge of our own existence.

Posted on March 5, 2015, in Vrijheid, Vrede, Voorspoed and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: